lördag 27 juli 2013

Tillbaka till Vikingatiden.

Igår tog vi oss en båtresa till Björkö även kallad Birka. Vi hade en härlig dag med sol och värme, nästan lite för varmt. God mat och dryck blandat med en massa historiska möten. Det har gått 44 år sedan jag var där senast, men det var inte mycket som var förändrat när det gäller miljön. Men ändå fanns det så mycket mer att se runt hamnen, som ett museum, en mindre vikingaby och givetvis en krog som inte fanns på den tiden. All personal på ön var vikingaklädda så det var inga problem att hitta någon som kunde svara på frågor. Alla guider var arkeloger så dom visste vad dom pratade om. Vi träffade inte på en enda otrevlig personal, varken på båt eller ö. Det är sällan man blir så trevligt bemött av tålmodig personal.

Kameran gick på högvarv som vanligt.


På stadshuskajen stod båten inne och det är M/S Viktoria som ska ta oss till Birka. Vi blev välkomna av kaptenen och vår guide för dagen som var vikingaklädd.


Här lämnar vi Stockholm bakom oss.



Utsikt från Ansgars monumentet över hamnområdet.


Ansgars monumentet.


Så här såg det ut på vikingatiden.


En lätt lunch nere på krogen. Vi hade turen att hitta en skuggig plats. Här fläktade det skönt.


Här är vi inne på museet. Så har såg det ut i Birka staden på vikingatiden.



Här är det vårvinter i vikingastaden.


Vikingabåt.


Från bryggan ser vi den lilla vikingabyn som är uppbyggd på vikingarnas sätt att bygga.


Vi är åter tillbaka på båten och väntar på att middagen ska serveras. Maten var kanon god, vi åt fläskfilé med balsamico och vitlökssky, till det någon typ av potatismos. Till efterrätt blev den vaniljglass med färska bär. Middagen avslutades med en Viktoria sommardrink.

Väl hemma igen var vi helt slut och satte oss på framsidan för att kyla ner oss, men så mycket kyla var det inte men ändå det svalaste stället att hitta.

Inga kommentarer: