lördag 1 mars 2014

På medeltiden hade dom riktiga hårda straff.

På 1400-talets slut var det hårda lagar kan jag lova. Om man stal upprepade gånger, även om det inte var något av större värde så skulle man enligt lagen dömas till döden. Kvinnor avrättades genom att "sättas kvick i jord" som betydde att man skulle begravas levande. Män däremot hängde man. Men det var mycket få kvinnor som dömdes till den fasansfulla död och det är oklart hur ofta det verkställdes i praktiken. Att inte kvinnor hängdes antas ha varit för att kvinnans kropp inte fick blottläggas för åskådarna, vare sig under dödskampen eller efter. Oftast dömdes man till att först sitta i kyrkstocken till allmän beskådning och sedan förvisas ut ur samhället. Även det ett hårt straff.
När man satt i stocken var det fritt fram för alla betraktare att bespotta en. Bara stockstraffet var hårt men att bli förvisad var nästan lika hårt som att bli dömd till döden. Att bli utestängd från lokalsamhällets gemenskap under medeltiden var riktigt hårt. För att förstå hur hårt det var måste man veta hur medeltidens samhälle var uppbyggt.
Hela eftermiddagen har jag läst om brott och straff på medeltiden. Spännande läsning och jag ska snart återgå till den. I morgon ska jag upp tidigt för att se starten på årets Wasalopp, ett måste för mig. Tycker det är roligt att se alla självplågare ta sig upp för backen i starten, det är en sport i sig att tas sig upp där. Man ser knappt att det rör sig och det tar tid att ta sig upp. Har jag tur så har huvudvärken försvunnit efter en natts sömn.

Inga kommentarer: