fredag 2 augusti 2013

Gripsholms slott.

Igår vart det en utflykt till Mariefred och Gripsholms slott. Vädret var minst sagt omväxlande, ena minuten var det sol och varmt för att sedan bli riktigt kallt, det hängde svarta moln över oss med jämna mellanrum. Men vi klarade oss från regn. Det första vi gjorde när vi parkerat bilen var att gå till slottet och köpa biljetter och anmäla oss för en visningstur med guide. Hade läst på deras hemsida att det var begränsat antal på dessa visningar. När det var gjort gick vi och tog oss en fika och nygräddade våfflor. Till våfflorna fick mjukglass istället för grädde då grädden var slut. För min del gjorde det inte så mycket då jag älskar mjukglass sen att det passade mindre bra till våfflor är en helt annan sak. När vi satt och fika kom det yngre par med två äldre herrar som sällskap. Ena farbrorn åt även han våfflor, när han var klar lägger han besticken på bordet och tar upp tallriken och börjar slicka den ren. Jag som inte är den som är den trodde inte mina ögon, sånt där är sånt som vi vuxna kan hålla på med hemma där inga andra ser. Det passar sig inte åt slicka tallrikar på caféer i den åldern.

Vi gick tillbaka till slottet och vandrade omkring på utsidan och i slottsparken. Vi hade en del tid att slå ihjäl innan visningen. Jag kände att jag nog skulle behöva gå på toaletten innan vi gick in i slottet och för första gången i mitt liv fick jag kissa i ett slott. Gripsholm hade fixat toaletter på yttre borggården.



Ingången till yttre borggården.


Ingången till slottet finns på den inre borggården. Det var på den här gården kungabarnen fick leka om det fanns någon tid för denna syssla. Utbildningen var viktigast om barnen sen hann med fick dom vara ute.


En av fängelsehålorna.

 
På den yttre borggården finns det gräsmattor och rabatter.
 

Även dessa vackra kanoner stor på yttre borggården.


Gripsholm sedd från Mälaren.


Här har vi toaletterna.


Drottning kronan.

Mariefred sedd från Gripsholm.


På sin tid var det här en modern kunglig toalett.


Ingången till den inre borggården från Slottets brygga.

 
Här kunde man sitta om det regnade ute, en av många fängelsehålor. Just denna håla var av modell större.
Väl inne på slottet fick vi se en massa fina rum och givetvis mängder av porträtt. Gripsholms har den största porträttsamlingen i Sverige. Alla gamla kungar hänger här och även en massa andra adelsmän och kvinnor. Den berömda slottsteatern var vi upp och tittade på. Den ligger högst upp i ett av tornen och där slutade visningen och vi fick vandra runt själva. På samma våning som slottsteatern fanns porträtt på gamla och nya kändisar, Magnus Uggla, Greta Garbo, Olof Palme, August Strindberg, Selma Lagerlöf  m.fl.
Till min stora besvikelse fick vi inte se den kungliga toaletten från insidan den var riktigt modern på sin tid, just det rummet var avstängt och vi kunde endast kika in i sovrummet.
Efter att gått omkring i historisk miljö var det då dags för oss att lämna platsen. Vi tog oss en promenad till slotts paviljongen för att se vad det fanns för mat att äta. Men det fanns inget som tilltalade oss och sedan var det fullt inne och vi skulle bli tvungna att sitta ute. Vilket vi inte ville då det hade blåst upp riktigt ordentlig. Vi beslöt oss för att åka tillbaka hem.
 

Inga kommentarer: