lördag 3 augusti 2013

Smed och okända fäder.

En strålande sol har vi o en klarblå himmel och ute är redan + 23,5 idag kommer det bli hett. Semestern är slut för den här gången, har nu tre lediga dagar innan det är dags att börja jobba igen. På ett vis är det skönt att komma in i normala rutiner igen. Men jag skulle nog kunna ha några veckors semester till.

Sandra med familj har åkt ner till Småland för att hämta hem Felicia som varit hos sin farmor i drygt en vecka. Men dom kommer hem igen redan på söndag. Dom var över till oss på en kvällsfika i torsdags och då tog jag lite bilder på Alexander, men han tycker nog inte om att jag använder min vanliga kamera eller så är det bara så att just när jag ska fotografera så måste han börja göra grimaser.

 
Jag har nu fått hört att Alexander är lik Sandra, hennes bror Jonny och även att mig. Har tittat på foton på oss när vi var små och han är faktiskt lik oss alla tre. Sandra var en kopia av mig när vi var i den här åldern och Jonny hade många drag av mig så det är nog så att killen är lik oss. Äntligen en som har fått drag från Sandra och inte så mycket från pappan då flickorna har så mycket mer av honom. Någon rättvisa ska det ju ändå vara.
 
Har jobbat lite med min släktforskning. Skissa upp två träd ett till Bosse och ett till mig. Nu har jag större överblick över släkterna. Jag vet ju att farfars farfars far var smed och Bosses farfar är okänd, därför beställde jag två böcker om just smeder och fader okänd. Jag fick böckerna igår och snöade genast in mig i dom. Mycket intressant läsning, många vägar man kan gå för att försöka hitta okända fäder. Och för smeder finns det också en massa arkiv som man kan söka i. Det är lite konstigt med min FF FF F för endast hans födelseår finns med i kyrkoböckerna. Har kollat födelseböcker, husförhörs längderna, och vigsel böcker men där står endast årtalet. Nu ska jag försöka att leta i smed arkiven, jag vet årtalet när han bytte efternamnet och det var samtidigt som han blev färdig smed. Det var vanligt på den tiden att man bytte efternamnet när man vart färdig smed. Vore lite roligt om jag kunde hitta papper på hans utbildning för där kanske jag kan få reda på datum på hans födelse och även vart han föddes. Han är inte född där han var verksam för han finns inte med i födelseboken där. Det ska bli spännande att forska vidare på honom. Sen har Bosse några okända fäder på båda sidorna i sin släkt och det blir minst lika spännande att leta efter dom. Han har även soldater i släkten och jag ska beställa en bok om dom. Alltid bra med dessa böcker då man får lite kött på bena och även hur det såg ut på den tiden, hur dom levde, hur dom bodde och även hur lagarna var. Man kan ju tycka att det räcker med den informationen man fått under åren men med dessa böcker får man en helt annan syn på deras levnads villkor. Jag är nog lite knäpp, men tröstar mig med att jag är inte ensam om det. Hade jag varit rik så skulle jag nog kunna forska på heltid i ett år eller två, så spännande är det. Dom som kan det här säger att man aldrig blir klar med sin forskning och det stämmer nog. Men under vägen får man reda på en massa om sina anfäder.
 
 
 Ha en trevlig lördag.

Inga kommentarer: